За манастира
СЪЩНОСТ И ИЗГРАЖДАНЕ | МУЗЕЙНА СБИРКА
КРИЛОТО ЗА ГОСТИ Е ОСНОВНО РЕМОНТИРАНО

Най-големият в Северна България манастир – Троянският, с неговия монументален храм, се намира в село Орешак.
Началото на църковното строителство в Троянско се поставя с изграждането на храма в Троянски манастир. Още със създаването на манастира, както свидетелства Манастирската летопис, се построява и малка дървена църква “Рождество Пресветая Богородици”. Около 1780 година тази църква е преустроена в каменна, а при игумена Паисий (1785- 1817) отново е разширена и преустроена.

+ СЪЩНОСТ И ИЗГРАЖДАНЕ
Най-големият в Северна България манастир – Троянският, с неговия монументален храм, се намира в село Орешак. Най-ранните засега открити данни за селото са от джизие регистър и датират от 1631 година. По него може да се съди, че селото, чието турско име е Кузлук, или част от него е било зачислено към Никополските хасове, административно зависимо от казата Чернови (средновековен Червен). В списъка за джизието, дължимо от селото, Орешак е посочен с 13 български домакинства. Като най-стара махала на селото се приема Баба Стана. Създава се от бегълци по време на кърджалийските размирици. Като сборно име за разпръснатите колиби първоначално се употребява названието Черни Осъм, по името на реката. По-късно със създаването на естествен център, последният получава името Орешак по местността, върху която възниква.
През 1835 година се издига нов храм в манастира – църквата “Успение Пресветая Богородици”. Храмът е от кръстовиден тип, единственият в Троянско. Като манастирски тип храм църквата е конхална. Увенчана е с купол, разположен над пресичането на двата кораба – напречен и надлъжен. Сградата притежава и притвор, а от запад и север към нея е прикрепена открита галерия. Църквата може да бъде определена като типичен монументален източноправославен храм от манастирски тип. Резбованият иконостас на храма е дело на майстор Никола Матеев от Ново село и Петър Резбар от Габрово. В иконостаса правят впечатление красотата и изяществото в линиите на композицията и във формите и дълбочината на релефа. Използвани са растителни форми за декоративните мотиви, като на места в колонките са вплетени и фигури на птици, животни и ангели.
Интересно е да се отбележи наличието на изображения на камили – рядко срещан мотив в нашата резба.
< начало >

+ МУЗЕЙНА СБИРКА
Освен произведения на живописта в музейната колекция на Троянския манастир се пазят много творби на приложните изкуства и занаятите - сребърна обковка на евангелие, великолепен потир, изработен в 1773 г. от майстор Генчо, сребърна мощехранителница от XIX век. Особено интересен е един напрестолен кръст, покрит с миниатюрна резба, каквато през XVIII в. най-много се създава в манастирите на Атон. Неговата обковка - изпълнена в сребърен филигран, позлата и украсена с камъни, е дело на изключително изкусен майстор. Още много са историческите и художествените ценности, които времето е съхранило в Троянския манастир, поради което той днес е един от най-посещаваните в България.
През цялото си съществуване Троянският манастир бил локално средище за духовна просвета и грамотност. Известни са няколко ръкописни книги от XVIII-XIX в., съставени и преписвани от местни монаси. Още в средата на XVIII в. преди Освобождението, тук функционирало килийно училище. Много будни духовници от Възраждането като Йосиф Соколски, св. Онуфрий Габровски и други, получили образованието си тук. В началото на XIX в. в манастира се подвизавал монахът-художник Лекитий, създател на няколко щампи.
< начало >

+ КРИЛОТО ЗА ГОСТИ Е ОСНОВНО РЕМОНТИРАНО
Истинско нашествие има през летните месеци в Троянския манастир. Особено през август тълпи от богомолци заливат манастира. От управата и в момента ремонтират най-старото крило, за да има къде да посрещат гостите си. През последните години са направени много подобрения . Няма да спрем, докато не възстановим манастира. Божият дом трябва да бъде хубаво и приветливо място- убедени са служители.
Чуждестранните посетители са много претенциозни -казват от управата. Искат лукс, не нарове. И могат да са доволни - едно от крилата на манастира е след основен ремонт. Стаите са като в луксозен хотел. Няма и помен от русенските легла и общи тоалетни. Собствен санитарен възел, нови мебели и дограми, римски щори и хубави килими - и най-претенциозните се чувстват добре в тази обстановка. Всяка стая е с телевизор и хладилник. В Троянския манастир има дори безжичен интернет. Осъществяваме директна връзка с Космоса - шегуват се от управата.
< начало >